anneblaauw@hotmail.com

Anne schrijft |Challenge accepted?!

Ervaringsdeskundige angsten en videomaker

Created with Sketch.

Anne schrijft |Challenge accepted?!

Een brief geschreven door Anne, Voor Kwinsi

Ha Kwin,

Het is raar om te beseffen dat ik jou verleden ben. Jij loopt duidelijk wat stapjes voor op mij, maar toch komen er nog dingen overeen. We luisteren beide nog (te) veel naar weerstand. Beide hebben we achteraf spijt en zijn we bang om niet volledig te leven. Bang voor onze toekomstige zelf die verdrietig zal zijn omdat we niet het beste uit onszelf hebben kunnen halen.

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik een filmpje toegestuurd met de tekst erbij ‘dit kan jij beter’. Het filmpje ging over een vrouw die 100 dagen zonder angst wilde leven. Ze stelde een lijst op van 100 dingen die ze eng vond en ging elke dag een van deze angsten aan. Dit filmpje is me altijd bijgebleven.

(Bekijk het fimpje hier: https://www.youtube.com/watch?time_continue=80&v=Y9wF3_1Yn08 en ga naar 100dayswithoutfear.com voor meer informatie en de gehele lijst van 100 angsten)

Wat als wij het ook doen?
Ik zou het kunnen. Een lijst maken van 100 dingen. Zonder erover na te denken kan ik al minstens 40 dingen opnoemen. Het wordt geen bucketlist, maar echt een lijst met angsten.  Deze dingen zijn niet per definitie leuk, maar roepen wel bij de gedachte alleen al spanning op. Op onze fear lijst mogen alleen maar dingen staan waarvan je nu al baalt als je er alleen al aan denkt.

Nu laat ik vaak andere dingen voor gaan om te ontsnappen aan de dingen die ik echt spannend vind. Dat wil ik helemaal niet maar het is een veilig keuze. Dan vraag ik aan een vriendin om af te spreken (of eigenlijk vragen zij mij..), we houden het in het midden (‘volgende week? Volgende week!), de volgende week laten we niks weten, de week daarna moet ik echt mijn tentamen leren en de week daarna is er wel weer een ander excuus. Excuses, terwijl mijn prioriteiten moeten liggen buiten mijn comfortzone. Daar is veel meer te beleven. Deze lijst kan daar aan bijdragen.

Challenge accepted?!
100 dagen, 100 angsten is misschien wat ambitieus, maar 100 angsten overwinnen in een jaar kan wel realistisch zijn. Als we deze lijst maken, zou het betekenen dat we twee keer per week onszelf in het diepe gooien.
Het zou betekenen dat we in ieder geval aan het eind van volgend jaar geen spijt zullen hebben als we terugblikken.

Liefs,

Anne

Tags: , , , , , , , , ,

2 reacties

 1. Maks schreef:

  Wauw Anne, wat een ontzettend geweldig idee! 100 angsten, dat zijn er nogal wat! Het lijkt me heel fijn om dit allemaal te noteren maar aan de andere kant lijkt het mij ook erg confronterend. Voel jij het ook als confronterend? Verder kan ik je hopelijk wel bij een paar van die angsten helpen. Vraag je het mij, als je hulp nodig hebt?

  Groetjes van je grote broer Maks

 2. B.graat@hetnet.nl schreef:

  Wat is challenge?het lijkt op Kans, is het dat ook?

  Hartelijke groet

  Betty Graat – van Daal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *